Με τη «σφραγίδα» της Βουλής η συμφωνία ΟΛΠ - Cosco

Με τη «σφραγίδα» της Βουλής η συμφωνία ΟΛΠ - Cosco
Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του Πειραιά δημιουργεί η επικύρωση του Φιλικού Διακανονισμού μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία ανοίγει οριστικά τον δρόμο για την υλοποίηση επενδύσων ύψους 230 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Ειδικότερα, η εθνική αντιπροσωπεία τάχθηκε υπέρ της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ναυτιλίας, επικυρώνοντας τη συμφωνία ανάμεσα στον ΟΛΠ και τον ΣΕΠ (θυγατρική της COSCO), όπως αυτή προσαρμόστηκε μετά τις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παραπάνω συμφωνία για λόγους διαφάνειας υπεγράφη τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από το διοικητικό συμβούλιο και από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι αποτελεί σημαντική συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα, ύψους 230.000.000 ευρώ, και τόνισε πως μετά από πολλά εμπόδια «επετεύχθη η κύρωση της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης που έγινε στη χώρα από την εποχή που ενέσκηψε η κρίση, με την οποία φιλοδοξούμε να φέρουμε το λιμάνι του Πειραιά στην πρώτη θέση των λιμανιών της Μεσογείου». Ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι η προσέλκυση επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα που θα ξαναβάλουν τη χώρα μας στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ο κύριος τρόπος που μπορεί να δώσει διέξοδο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
1.000 νέες θέσεις εργασίας Από την άλλη πλευρά, η Cosco εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη θετική τροπή που πήρε η υπόθεση και πρόσθεσε πως μετά την επικύρωση του φιλικού διακανονισμού από την Εθνική αντιπροσωπεία, ξεκινά αμέσως την κατασκευή του δυτικού προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, με επενδύσεις που θα υπερβούν τα 230 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσουν 200 θέσεις εργασίας στο στάδιο κατασκευής και στη συνέχεια 800 μόνιμες θέσεις απασχόλησης. Έκανε επίσης γνωστό ότι επεξεργάζεται ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά, που θα καταθέσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες αρχές, όταν αυτό ολοκληρωθεί.
Επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις των 230 εκατ. ευρώ αφορούν στην κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ Εμπορευματοκιβωτίων, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών αλλά και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στις Προβλήτες II και ΙΙΙ. Επιπλέον, επί των εσόδων που θα προκύψουν συνολικά από τη λειτουργία των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων υπό τη διαχείριση της ΣΕΠ Α.Ε., ο ΟΛΠ θα εισπράττει το 24,5%, ήτοι το 2021, βάσει των προϋπολογισθέντων μεγεθών, ποσό 109.314.280 ευρώ, όσο δηλαδή ο σημερινός του κύκλος εργασιών.
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr

Related

ΚΟΡΥΦΑΙΑ 8809086285069570520

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

item